Bethel
Wijkgebouw in de Groninger Bergstraat 1887-2008
Op 12 oktober verscheen mijn nieuwste boek: 'Bethel, Wijkgebouw in de Groninger Bergstraat 1887-2008'. De geschiedenis van een vijf jaar geleden gesloten wijkgebouw van de hervormde gemeente, dat voor veel buurtbewoners een belangrijke rol speelde in hun leven.
‘Een gedenksteen in (Grote) Bergstraat 29. Dat is een van de weinige tastbare herinneringen aan de voormalige bestemming van dit pand.’ Zo begint het boek dat gewijd is aan de geschiedenis van Bethel, een ‘wijkgebouw in de Groninger Bergstraat’. Bethel wordt gesticht door de in Amsterdam geboren François Daubanton. Begonnen als hoedenmaker wordt hij, na omscholing, in 1877 predikant bij de Waalse gemeente van Groningen. Hij koopt in 1887 een schuur tussen de Berg- en de Grachtstraat. Tijdens de verbouwing van de schuur doopt hij deze tot ‘Bethel’, Huis van God. De inwijding vindt plaats op 8 januari 1888.
Na zijn dood, in 1893, wordt het gebouwtje eigendom van de hervormde ‘Vereeniging voor Evangelisatie in de buitenwijken van Groningen’. In 1927 gaat Bethel over naar de ‘Nederlands Hervormde Wijkvereeniging 9e Kluft Het Noorden’. De groei en bloei van de wijk leiden ertoe dat er in 1938 nieuw wordt gebouwd.
Eigenlijk zet vanaf 1969 de achteruitgang in. Omdat sloop van een deel van de Hortusbuurt dreigt, doen de kluften/wijken 7 en 9 het voortaan met één predikant. Het is de opmaat tot een fusie van beide wijken en de discussie over het samenvoegen en afstoten van wijkgebouwen. Bethel houdt het lang vol, tot 2008, dankzij de inzet van velen waaronder drijvende krachten als Trien Gramsbergen-Hahn en tot het laatst Riek Musch- van der Laan.
Voor belangstellenden is het boek voor een gering bedrag verkrijgbaar bij mevrouw Musch, Regentessestraat 8, 9717 MA Groningen, tel.(050) 5730460.