De ‘woonwereld’ van J.A. Huizinga
Meubelfabriek Nederland
In 2002 ging een aflevering Beno's Stad over de 'woonwereld' van J.A. Huizinga. Zijn Meubelfabriek Nederland aan de Westersingel in Groningen had in het hele land een goede naam. Reden voor het Veenkoloniaal Museum in Veendam om daar een tentoonstelling aan te wijden.
Jakobus Abraham of 'Ko' Huizinga wordt in 1861 in Westzaan geboren uit een vooraanstaande Gronings doopsgezinde familie. In 1868 keert vader Huizinga met zijn kinderen terug in de stad en gaat wonen aan de singel buiten de Herepoort. Ko gaat in 1880 naar Amsterdam om voor meubelmaker te leren en komt in 1889, uit Parijs, terug in de stad.
Hij vestigt zich aan de Eeldersingel, timmert met een paar knechten een werkplaatsje en start een bedrijf. In 1891 koopt hij aan Westersingel een houtloods en houtstek van P.J. Vos en schakelt architect Huurman in voor de verbouwing tot meubelmagazijn. Hij noemt het bedrijf Meubelfabriek Nederland en heeft direct 23 man personeel. Hij doet ook aan behangen (waarbij bijvoorbeeld mijn opa, M. Hofman, werk krijgt voor 25 cent per uur).
De meubelfabriek van Huizinga is spoedig een begrip. Tijdens de Groningse ‘wereldtentoonstelling’ van 1903 heeft hij een eigen stand in het paviljoen van de Groninger Nijverheid, terwijl twee andere Groninger meubelfabrikanten samen een inzending verzorgen. Ook op een tentoonstelling in Arnhem is Huizinga vertegenwoordigd.
Huizinga verkoopt ook producten van anderen (glas- en koperwerk van Eisenlöffel, tapijten van Bouwens en Colenbrander, borduurwerk van Van Reesema en Nierstrasz, batikwerk van Jessurun de Mesquita, aardewerk van Brouwer, De Distel en Amstelhoek). De belangrijkste eigen ontwerper is Anton Sanders (1869-1909), die ook het opvallende nieuwe meubelmagazijn aan de Bleekerstraat ontwerpt in 1904.
Huizinga houdt zich eveneens bezig met het vakonderwijs. Oud-leerlingen van Minerva vinden werk bij Meubelfabriek Nederland. Verder zit Huizinga 25 jaar in het bestuur van de Ambachtsschool. En als er in 1923 aan de C.H. Petersstraat een nieuw schoolgebouw komt, houdt hij zich bezig met de inrichting.
Huizinga overlijdt op 28 augustus 1937. Nieuwe directeur Beukema verkoopt panden aan Westersingel (in 1939 gesloopt), koopt de voormalige Waalse kerk en laat die verbouwen (arch. Van Linge). Het geheim van Huizinga was dat elke meubelmaker een stoel van begin tot eind maakte en zo een werd met de stoel). In 1953 fuseert Huizinga met Rodenberg. Maar ook de meubelzaak Huizinga & Rodenberg (in 1999 naar Haren verhuisd) bestaat inmiddels niet meer.
Beno Hofman