Piccardt komt thuis
aflevering Beno's Stad
Een in 1675 door Johan Starrenberg geschilderd portret van Henric Piccardt (1636-1712) is recent aangekocht door de Gerrit van Houten Stichting en keert op 15 april 2016 terug op de Fraeylemaborg in Slochteren, waar Piccardt ooit woonde. In 2005 wijdde ik een aflevering Beno's Stad aan deze Groningse 'Europeaan' vanwege de toenmalige stemming over de Europese grondwet.
Henric Piccardt werd op 25 maart 1636 geboren als zoon van Gualterus Piccardus, dominee van Woltersum. Hij studeerde aan de universiteiten van Groningen en Franeker en trok toen naar Frankrijk. Het lukte Piccardt om in contact te komen met het Franse hof. Hij maakte gedichten en droeg een bundel op aan de adellijke Suzanne de Pons. De dichtbundel werd uitgegeven met koninklijke goedkeuring en Piccardt werd in 1667 zelfs benoemd tot kamerheer van Lodewijk XIV. Later kwam hij, na omzwervingen in Duitsland en Italie, in Den Haag terecht en kreeg daar een goede relatie met prins Willem III. In Den Haag kwam hij ook in contact met jonker Osebrandt Jan Rengers, die de Fraeylemaborg in Slochteren bezat.
Doordat zowel Rengers als Piccardt bij het beleg van 1672 verdacht werd van heulen met de vijand, zat hij tijdelijk vast. In tegenstelling tot Rengers werd Piccardt bij gebrek aan bewijs in februari 1673 weer vrijgelaten. Hierna had Piccardt genoeg van Europa en zocht het voortaan dichter bij huis: in de provinciepolitiek. Hij werd in 1674 de politieke leider (syndicus) van de Ommelander partij in de Provinciale Staten en ging zich inspannen om Rengers uit de gevangenis te krijgen. Met hulp van stadhouder-koning Willem III lukte dat uiteindelijk. Ondertussen legde Piccardt het aan met een dochter van Rengers, Anna Elisabeth, met wie hij in 1680 trouwde.
Harkstede
Het paar ging op Klein Martijn wonen in Harkstede, waar het in 1686 maar ternauwernood wist te ontsnappen aan de Sint Maartensvloed.
In 1690 leende Henric een flink bedrag van Willem III om daarmee de Fraeylemaborg te kunnen kopen van zijn zwager Evert Rengers. Naar het voorbeeld van Versailles liet Piccardt een prachtig park aanleggen in Franse stijl met daarin het beeld van de godin Flora. Henric Piccardt en zijn vrouw woonden meestal op Klein Martijn (waarvan alleen de naam bewaard is gebleven) en gingen ook in Harkstede naar de kerk. Daarom lieten ze er, tussen 1692 en 1700 een nieuwe kerk bouwen (boven de deur de wapens van Piccardt en Rengers; trap aan buitenkant leidt naar balkon van belangrijke kerkgangers).
Helaas was het Henric en Anna Elisabeth niet gegund erg lang naar hun kerk te gaan. Zij overleed in 1704 en werd bijgezet in de grafkelder. In 1712 overleed ook Piccardt en kwam naast haar te liggen.