Beno, Boissevain en Berlage
WinterWelvaart 2018
Tijdens WinterWelvaart 2018 deed ik in het door Berlage ontworpen achterhuis van Hoge der A 7 het verhaal van opdrachtgever Prof. Boissevain. Ik trad in totaal elf keer op in drie dagen. Peter de Beukelaar zorgde, net als bij de vorige vier edities van dit festival, voor de muzikale omlijsting.
Ursul Philip Boissevain, in 1855 in Amsterdam geboren, werd in 1887 benoemd tot hoogleraar Oude Geschiedenis aan de Groningse universiteit. Aanvankelijk huurde hij Reitdiepskade 7 van zijn collega Prof. De Boer, maar in 1899 kon hij Hoge der A 7 kopen van Gerhard Slot. Boissevain besloot tot een verbouwing, waarbij onder andere in de tuin een nieuwe kamer verrees en de keuken tot salon werd verbouwd. Voor de verbouwing deed hij, niet toevallig, een beroep op de bekende Amsterdamse architect en stedenbouwkundige Hendrik Petrus Berlage.
De in 1856 geboren 'Hein' Berlage was namelijk niet alleen een goede vriend van Boissevain, maar bovendien in zekere zin familie. Na het overlijden Berlages oma was zijn opa - Johannes Bosscha - namelijk hertrouwd met een oudere zuster van Boissevains vader. 'Zo werd Heins opa mijn ome Jo', legde 'Beno' Boissevain tijdens de voorstellingen uit.
Huis van Heymans
De beide mannen waren in 1880 samen op 'studiereis' in Rome. Het is niet onwaarschijnlijk dat Berlages eerste opdracht in Groningen, het ontwerpen van een woonhuis met psychologisch laboratorium in 1893 voor prof. Heymans, aan Boissevain te danken was. Berlage had toen namelijk nog geen naam als architect en Heymans en Boissevain waren tenslotte collega's.