Bijna 100 jaar ‘sigarenmagazijn’ A-Kerkhof
De geschiedenis van een eeuwenoud pand
Bijna honderd jaar was er op A-Kerkhof 31, op de hoek met de A-Kerkstraat, een 'sigarenmagazijn' gevestigd. De laatste 'uitbater' Robert Heikoop zag zich eind 2015 door teruglopende inkomsten gedwongen de zaak te beƫindigen. De eigenaar zegt er alleen weer een tabaksspeciaalzaak in te willen hebben, maar de kans daarop lijkt niet erg groot.....
De precieze ouderdom van het pand A-Kerkhof 31 is niet bekend. Op de bekende zeventiende-eeuwse kaart van Haubois staat er op de plek van de huidige nummers 31 en 33 een groot pand met een gotische gevel. Begin negentiende eeuw is er in elk geval sprake van twee panden. In 1822 wordt nummer 31 vernummerd van B125 naar H132. Jan. P. Dusselje heeft er dan zijn horlogemakerij.Tien jaar later, bij de invoering van het kadaster, is een andere horlogemaker eigenaar. Deze Hermannus H.M. Middendorp is rooms-katholiek en hij woont er met verschillende familieleden, waaronder kinderen uit het eerste huwelijk van zijn vrouw.
Stiefdochter Maria G.P. de Vreede trouwt in 1834 met de eveneens katholieke hoeden- en pettenmaker Joannes School en zij gaan er met hun gezin ook wonen. Het pand blijft van Middendorp en na zijn overlijden in 1881 van z'n ongehuwde dochter Elizabeth Lamberta. In 1892 gaat het over op een zoon van haar stiefzuster, Casparus A.H. School, die te boek staat als 'hersteller van uurwerken'. Zeven jaar later wordt het pand vernummerd van H132 naar A-Kerkhof 31. School laat in 1903 en 1905 kleine verbouwingen uitvoeren. De grootste verbouwing komt in 1916 en is ten behoeve van een huurder. Het pand krijgt dan de pui die het nu nog altijd heeft en Cornelis Horn opent er op 20 mei van dat jaar zijn 'sigarenmagazijn'.
G.A. Ennes
School verkoopt zijn pand in 1917, maar niet aan Horn. Die wordt pas in 1924 eigenaar van A-Kerkhof 31. Zijn zoon Nicolaas Cornelis treedt niet in zijn vaders voetsporen, maar in die van de eerdere eigenaren van het pand en wordt horlogemaker. Aangezien Horn jr. naar Zwolle verhuist, komt het pand beschikbaar als z'n vader het voor gezien houdt. Via via hoort Gerardus Augusto Ennes, die in 1944 is getrouwd met mijn tante Lammechina ('Giny') Hofman en vertegenwoordiger is voor Jos Beeres, dat de zaak te huur is. Zo wordt het sigarenmagazijn in 1949 voortgezet onder de naam G.A. Ennes. Hij volgt daarmee het voorbeeld van zijn broer Ger die eerder al een sigarenzaak heeft geopend aan de Verl. Hereweg. Mijn 'Oom Graddus' opent in het zogeheten 'Nieuwe Stadhuis' in de jaren zestig ook nog een kiosk.
Nadat mijn oom en tante zijn gescheiden, hertrouwt Ennes in 1969 met Corrie Berkhoudt. De zaak wordt tot 1985 door hen voortgezet en daarna nog vier jaar, onder dezelfde naam, door Gerard Peters, een zoon uit het eerste huwelijk van Berkhoudt. In 1990 krijgt de derde generatie Horn een nieuwe huurder in de persoon van Laurens Thoma. Hij trekt de woonkamer bij de
winkel, die onderdeel wordt van de keten Milo. Na een jaar komt de dan 18-jarige Robert
Heikoop bij Thoma in dienst.
In de jaren negentig draait het echtpaar Van Velzen-Bosma ongeveer vijf jaar de winkel. De eerste jaren gebeurt dit nog onder de naam Milo, maar daarna beginnen ze voor zichzelf en gaan failliet. Bart van Loo neemt de huur dan over en haalt Freddy Thoma, een broer van eerdergenoemde Laurens, in de zaak. Eind 2000 wordt Robert Heikoop zijn bedrijfsleider en na enkele jaren neemt die de 'Tabaksspeciaalzaak A-Kerk' over. In de loop van de jaren wordt het echter, ondanks aanpassingen in het assortiment, steeds moeilijker en aan het eind van 2015 ziet Heikoop zich genoodzaakt de winkel te sluiten.